La Festa de la Fil·loxera dóna el tret de sortida al 40è aniversari

  • L’entitat sadurninenca ha celebrat aquest diumenge el Dinar del Brot, a l’Ermita d’Espiells
  • Èric Rojano és el nou president de l’entitat

La Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia ha donat el tret de sortida als actes del 40è aniversari, amb el Dinar del Brot a l’Ermita d’Espiells, prop de la vinya on el mes d’octubre de 1887 es va detectar el primer cep infectat per una fil·loxera al Penedès.

L’acte, que tradicionalment serveix per engegar els motors de la Festa, va servir per presentar el cartel del 2021, de la Marta Cuscó, la samarreta commemorativa de l’aniversari feta per Carles Canals i el nou programa imprès de la Festa, que inclou el còmic dissenyat per Albert Carbó.

Foto: Aleix Jove / Festa de la Fil·loxera

El còmic “El batec d’un poble” és una aposta de present i de futur que tindrà 10 capítols, un per cadascun dels anys entre el 40è aniversari, d’aquest 2021, i fins el 50è aniversari el 2031. El còmic és, doncs, un projecte que va més enllà d’aniversaris i pandèmies i que demostra el caràcter positiu i de futur amb què la renovada Comissió assumeix el repte de conduir la Festa.

Carbó admet que visualitza “el còmic com un gran projecte que tothom voldrà tenir a casa seva, a l’estanteria. No sabem del tot què ens espera ens els següents capítols, però pot ser un bonic viatge que quedarà emmarcat en un element molt únic del nostre poble, de Sant Sadurní”.

D’altra banda, Canals assegura que amb el disseny de la samarreta “he buscat transmetre-hi la força d’aquesta Festa amb una perspectiva abstracta de la Fil·loxera gran i amb el lema: Som la Plaga!, una frase que trobo que representa la força del nostre poble i de la nostra gent quan ens unim als carrers sota el foc, amb tot tintat de groc, o saltant a la Plaça de l’Església amb el mocador ben amunt al ritme de la música, crits, salts i cava”.

Pel que fa al Cartell, Cuscó explica que ha volgut “representar la Plaça de l’Església amb el triomf final. D’aquesta manera, hi han estat representats tots i cadascun dels components que fan aquesta Festa possible, des de la mateixa Fil·loxera fins a la gent ballant al seu ritme”.

La samarreta i del programa el 2021 ja es poden comprar a la botiga virtual de la Festa de la Fil·loxera a www.festadelafiloxera.cat.

Foto: Aleix Jove / Festa de la Fil·loxera

Novetats de la Festa

L’Associació Festa de la Fil·loxera de Sant Sadurní d’Anoia està treballant per tornar a celebrar la Festa els dies 7 i 8 de setembre. Coincidint amb l’any del 40è aniversari, l’entitat té la voluntat de recuperar la Festa en el seu format tradicional després que l’any passat s’hagués de suspendre a causa de la pandèmia provocada per la COVID-19.

Aquesta aposta de l’Associació per tornar a celebrar la Festa compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya i d’empreses com Serveis Mèdics Penedès, referent en l’àmbit sanitari.

És per aquest motiu que l’Associació obrirà, del dimecres 21 al divendres 23 de juliol, el procés d’inscripcions per participar a la Festa del 7 i 8 de setembre, un procés que per primera vegada serà telemàtic a www.festadelafiloxera.cat però que també es podrà fer de forma presencial el dijous 22 de juliol, de sis a vuit de la tarda, al Casal d’Entitats.

D’altra banda, els cursos de foc obligatoris per a nous participants seran el divendres 23 i el dilluns 26 de juliol a dos quarts de vuit del vespre i, a partir del dimarts 31 d’agost tindran lloc els tallers infantils. 

Foto: Aleix Jove / Festa de la Fil·loxera

Precisament una de les novetats d’aquest 2021 recau en la Festa de la Fil·loxera infantil que, en cas de poder-se celebrar en normalitat, modificarà el seu recorregut i farà el mateix que ja es fa la Festa del dia 8 a la nit començant al capdamunt del carrer Raval i finalitzant a la Plaça de l’Església.

Una altra de les novetats del 40è aniversari serà la inclusió dels ceps a la petada final de l’Escampada del dia 7, on petaran amb el seu tradicional foc vermell simulant la infecció després de l’arribada de la plaga.

4 de setembre: Espai Fil·loxera

El primer gran acte de les Fires d’aquest 2021 serà l’Espai Fil·loxera, que se celebrarà el dissabte 4 de setembre a l’Era d’en Guineu. Durant el dinar hi haurà activitats dirigides als més petits de la casa amb activitats aquàtiques al llarg del matí i una tamborinada i dos espectacles a la tarda.

A la nit hi haurà una fira gastronòmica per celebrar el tradicional Sopar de la Gàrgola, que té un caràcter benèfic, seguida d’un concert del grup ‘The Aguateques’ i d’una sessió amb PD.

Nou president

L’inici dels actes del 40è aniversari de la Festa de la Fil·loxera ha coincidit amb un relleu a la presidència de l’Associació Festa de la Fil·loxera. L’assemblea extraordinària del passat dimecres va certificar l’elecció d’Èric Rojano com a nou president de l’entitat agafant el relleu de Montse Vallverdú.

Foto: Aleix Jove / Festa de la Fil·loxera

La Comissió de la Fil·loxera, encapçalada per Èric Rojano, queda integrada per Xavi Roig (secretari), Xavi Jarque (tresorer), Raul Duran (material  i logística), Laura Sánchez (inscripcions), Ciscu Ruiz (publicitat), Joan Àguila i Maria Cantí (botiga), Laia Albiol (formacions), Edgar Mata (comunicació) i Marcel Martínez (gestió de socis i tresoreria).

Notícies relacionades