LA FESTA DE LA
FIL·LOXERA

7 de SETEMBRE
L’ESCAMPADA DE LES FIL·LOXERETES

Les 30 fil·loxeretes arriben a Sant Sadurní preparades per atacar els carrers de la vila, organitzades en dos grups que comencen el seu atac per dos itineraris diferents. Es reagrupen a mig camí del recorregut on realitzen el primer assalt conjunt contra la població. Acabat aquest primer atac continuen el seu recorregut per trobar-se amb la fil·loxera, que les espera a l’Era d’en Guineu, i acabar l’escampada amb l’atac final.

8 de SETEMBRE
LA FESTA DE LA FIL·LOXERA

Falten 5 minuts per les 10 del vespre, al capdamunt del Carrer Raval tots els elements estan preparats i expectants per iniciar la cercavila on el foc i la música els acompanyen fins a la plaça de l’Església.

EL POBLE I LA PLAGA ES TROBEN A LA PLAÇA DE L’ESGLÉSIA

Els pagesos dansen plàcidament fins que de manera inesperada la Fil·loxera i les Fil·loxeretes ataquen tots els ceps de la zona. La conseqüència de l’atac de la fil·loxera fa que els ceps caiguin malalts i surtin a ballar amb foc vermell, propi de la malaltia de la planta. Un cop han pres consciència de la importància de la plaga, els pagesos tornen a fer la seva aparició, ara no per celebrar res sinó per plantejar-se què fer contra la fil·loxera.

El desordre i el desconcert de la població posa en marxa les forces vives locals. Els Set Savis de Grècia fan una primera trobada ballant solemnement al ritme d’un valset i acaben sense haver trobat solució al problema. La Fil·loxera torna a demostrar la seva ferocitat i es fa amb el domini de la plaça. Els Set Savis de Grècia fan una segona aparició i troben la solució contra la fil·loxera: replantar les vinyes amb peus de cep americans, que són immunes a l’insecte. Un cop vençuda la plaga, tornen a aparèixer els ceps, però ara carregats de foc verd, simbolitzen que estan curats i tornen a portar vida a la població.

2

Per celebrar la victòria sobre la plaga, la festa s’acaba amb una ruixada de cava, mentre la música convida a tots els participants i al públic assistent a ballar al mig de la plaça per celebrar la culminació d’una nova edició de la Festa de la Fil·loxera.