FESTA DE LA
FIL·LOXERA

7 de SETEMBRE
L’ESCAMPADA DE LES FIL·LOXERETES

Les 30 fil·loxeretes arriben a Sant Sadurní preparades per atacar els carrers de la vila, organitzades en dos grups, comencen el seu atac per dos itineraris diferents. Es reagrupen a mig camí del recorregut on realitzen el primer assalt conjunt contra la població. Acabat aquest primer atac continuen el seu recorregut per trobar-se amb la Fil•loxera, que les espera a l’Era d’en Guineu, per acabar l’escampada amb l’atac final.

8 de SETEMBRE
LA FESTA DE LA FIL·LOXERA

Falten 5 minuts per les deu del vespre, al capdamunt del carrer raval, tots els elements estan preparats i expectatius per iniciar la cercavila on el foc i la música els acompanyen fins a la plaça de l’esglèsia.

EL POBLE I LA PLAGA ES TROBEN A LA PLAÇA DE L’ESGLÈSIA

Els pagesos dansen placidament fins que de manera inesperada la fil·loxera i les Fil·loxeretes ataquen tots els ceps de la zona. La conseqüencia de l’atac de la fil·loxera fa que els ceps malalts surtin a ballar amb foc vermell, propi de la malaltia de la planta. Un cop han pres consciència de la importància de la plaga, els pagesos tornen a fer la seva aparició, ara no per a celebrar res sinó per a plantejar-se què poden fer per lluitar contra la fil·loxera.
El desordre i el desconcert de la població posa en marxa les forces vives locals. La primera trobada dels Set Savis de Grècia, que ballen solemnes al ritme d’un valset, acaba sense que hagin trobat de moment la manera de resoldre el problema. La fil·loxera torna a demostrar la seva ferocitat i es fa amb el domini de la plaça. En la seva segona aparició, els Set Savis de Grècia troben la solució contra la fil·loxera: replantar les vinyes amb peus de cep americans, que són immunes a la plaga. Un cop vençuda la plaga, tornen a aparèixer els ceps, però ara carregats amb foc verd. Són els ceps de peu americà, immunes a la fil·loxera, que tornen a portar vida a la població.
2
Per a celebrar la victòria sobre la plaga, la festa s’acaba amb una ruixada de cava, mentre la música convida a tots els participants i al públic assistent a ballar al mig de la plaça per a celebrar la culminació d’una nova edició de la Festa de la Fil·loxera.