La Festa de la Fil·loxera lamenta que la Generalitat no autoritzi la prova pilot de la Festa del 8 de setembre i posposa la celebració del 40è aniversari fins al 2022

L’Associació Festa de la Fil·loxera ha lamentat, aquest dilluns, que la Generalitat no hagi autoritzat una prova pilot amb la celebració de la Festa del dimecres 8 de setembre. Tot i que l’entitat posposa un any la celebració del 40è aniversari, l’Associació manté les activitats paral·leles previstes i programa nous actes pel 7 i 8 de setembre.

Conscients de la dificultat de poder celebrar, per segon un consecutiu, una Festa de la Fil·loxera en el seu format habitual, l’Associació Festa de la Fil·loxera va presentar a la Generalitat un projecte alternatiu per poder celebrar la Festa en un espai segur.

El projecte, que comptava amb el suport de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia tenia per objectiu apostar per la cultura popular minimitzant els efectes de la pandèmia i convertint la Festa de la Fil·loxera en un espai segur. És per aquest motiu que l’Associació preveia un aforament màxim a la Plaça de l’Església de 1.200 persones.

A més, per reduir el risc de contagi, i de forma coordinada amb Serveis Mèdics Penedès i l’escola Sant Josep, l’Associació Festa de la Fil·loxera havia previst un cribatge massiu a través de testos d’antígen a tots els assistents a la Festa, en les 12 hores prèvies a la seva celebració.

El projecte presentat a la Generalitat preveia la delimitació d’un Espai Segur, que constava de dues ubicacions principals, complementàries i amb control d’accés i aforament: d’una banda l’Espai de Cribratge i, de l’altra, l’Espai Segur, l’emplaçament on s’hi preveia la celebració de la Festa de la Fil·loxera. Aquest segon espai, estrictament perimetrat, comptava amb un segon Perímetre de Seguretat, llindant amb l’Espai Segur, que havia de permetre controlar l’accés de persones no residents als carrers adjacents, a l’hora que garantir l’accés lliure als seus domicilis a aquestes mateixes persones.

Aniversari postposat

La negativa, per part de la Generalitat de Catalunya, a autoritzar la celebració d’aquesta Festa ha provocat que l’Associació hagi decidit postposar la celebració del 40è aniversari fins al 2022, fer que coincidirà amb el 30è aniversari de la Festa de la Fil·loxera infantil.

No obstant, i sense la voluntat d’oblidar aquesta efemèride, l’Associació ha programat actes per les nits del 7 i 8 de setembre.

Pel dimarts 7 de setembre a dos quarts de deu de la nit s’ha programat un Esclat de Foc que comptarà amb la Fil·loxera gran, les Fil·loxeretes i els Ceps, i amb els Diables Se m’n Refum com a colla convidada. L’acte es farà a la Rambla de la Generalitat i l’horari permetrà facilitar l’assistència als dos actes que estan previstos per la nit del dimarts 7 de setembre.

D’altra banda, pel dimecres 8 de setembre, també a les deu de la nit, s’ha previst la Festa de la Fil·loxera en concert, que comptarà amb la participació del Ball de pagesos i dels Set Savis. L’acte es farà a la Plaça de l’Església.

La Festa infantil

Un dels actes que es mantenen programats és la Festa de la Fil·loxera infantil, que es farà el dimecres 8 de setembre a dos quarts d’una del migdia a l’esplenada del costat del CAP.

Cal recordar que l’any passat, a causa de les restriccions provocades per la pandèmia, els més petits de la Festa es van quedar sense poder celebrar cap acte en el marc de la Festa de la Fil·loxera.

4 de setembre: Espai Fil·loxera

Tot i que els dies 7 i 8 de setembre la Festa no pugui celebrar-se per segon any consecutiu, la Festa de la Fil·loxera donarà el tret de sortida als actes de les Fires i Festes amb l’Espai Fil·loxera, que tindrà lloc el dissabte 4 de setembre.

La jornada començarà amb la campanya de donació de sang ‘Viu la Festa i dona sang’, que tindrà lloc a la Fassina de Can Guineu fins a les vuit del vespre.

A la tarda (17-20h) hi haurà instal·lat un super tobogan aquàtic al c/ Diputació i un castell d’aigua a l’Era, mentre que al pàrquing del centre hi haurà un espai de restauració amb finalitats solidàries i s’hi farà un concert amb el grup de versions ‘The Aguateques’.

Entrades gratuïtes

Tots els actes programats per la Festa de la Fil·loxera seran d’entrada gratuïta. No obstant caldrà reservar les invitacions per l’Esclat de Foc del 7 de setembre, pel Concert de l’Orquestrina del 8 de setembre i pel concert de ‘The Aguateques’ del dissabte 4 de setembre.

Les entrades es podran obtenir a partir del dilluns 30 d’agost a les deu del matí a través de la pàgina web www.santsadurni.cat/fires2021.

Botiga de la Festa

Un any més, una de les principals fonts d’ingressos de la Festa és la venda del marxandatge fil·loxeraire.

La botiga de la Festa estarà oberta dissabte 28 d’agost al matí, dissabte 4 de setembre matí i tarda, dilluns 6 de setembre al matí, dimarts 7 de setembre matí i tarda i dimecres 8 de setembre matí i tarda.

L’horari de matí és de dos quarts d’onze a dos quarts de dues i, el de tarda, de dos quarts de sis a vuit del vespre.

La Festa de la Fil·loxera d’aquest 2021 compta amb el suport institucional de l’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia, la Diputació de Barcelona, l’Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya i el patrocini de Serveis Mèdics Penedès, Cal Blay, Vilomara & Associats, Juve & Camps, Infersa, Ànima d’esports, La Llar del Pollastre, Ofiservei, Llopart, Esparo Arquitectes, Transports A. Plazas, Can Sumoi, Kids & Us i Recaredo.

Notícies relacionades