L’any següent, el 1982, sota l’impuls de la gent del Taller i els seus col·laboradors, es va fer la primera edició de l’aleshores anomenat Espectacle de la Fil·loxera, protagonitzat per la fil·loxera, els ceps i el ball de pagesos, dels quals només els dos primers eren elements de foc.
Tot i que tots aquests elements s’han canviat amb els anys, se n’han afegit d’altres com els gegantons, i s’han canviat aspectes com ara les coreografies, els vestits, la pirotècnia o la il·luminació, es pot dir que l’estructura actual de la Festa de la Fil·loxera és molt semblant a la de la primera edició. Les músiques dels tres elements, per exemple, són les mateixes. També la primera edició de la festa ja es va fer a la plaça de l’Església el dia 8 de setembre, i des d’aleshores s’ha fet cada any en aquesta data.
El format d’aquesta celebració també va evolucionar amb els anys, amb la presència de grups d’animació o amb les disfresses que es feien els mateixos nens i nenes participants uns dies abans en uns tallers, i finalment es va transformar radicalment amb la incorporació gradual de les versions infantils de tots els elements propis de la fil·loxera: una fil·loxera, un grup de fil·loxeretes, un de ceps, diverses colles de pagesos i també un element propi: les larves.
La voluntat dels creadors de la Festa de posar uns fonaments sòlids i estables a mesura que anés entrant nova gent a l’Associació sense alterar l’essència amb què havia nascut la Festa de la Fil·loxera van impulsar la necessitat de constituir-se com a Associació, al juliol de 1995.
Els estatuts defineixen l’Associació Festa de la Fil·loxera com una entitat “sense ànim de lucre, independent i apolítica” amb els objectius de commemorar d’una manera lúdica i festiva el fet històric de la plaga de la fil·loxera a la vila de Sant Sadurní d’Anoia, mantenir el funcionament de la Festa de la Fil·loxera i procurar-ne la seva promoció i fomentar la festa de carrer i de participació dels sadurninencs, tant dels petits com dels grans.
El funcionament de l’Associació, s’estructura en tres òrgans; l’Assemblea General de socis, la Comissió i la Presidència. L’Assemblea General es convoca dos cops l’any, una els dies anteriors a la Festa per a fer els preparatius i distribuir les tasques i una segona cap a l’octubre, en què es fa un balanç del desenvolupament de la darrera edició de la Festa i elegir els membres de la Comissió de la Fil·loxera.
L’Associació Festa de la Fil·loxera és membre de l’Agrupació del Bestiari Festiu de Catalunya.