LA FESTA INFANTIL

Es tracta d'una cercavila amb les versions infantils de tots els elements de la Festa de la nit: una fil·loxera, dotze fil·loxeretes, vuit ceps, deu larves i diverses rotllanes de pagesos. També prenen part en la cercavila els gegantons dels Set Savis de la festa gran, els timbalers infantils, l'Orquestrina de la Fil·loxera i, sobretot, els nens i els pares.

La cercavila s’inicia i finalitza a la plaça de l’Església. Durant el recorregut, els elements de foc –fil·loxera, fil·loxeretes, ceps- fan servir pirotècnia adaptada a la canalla, i els grups de ball –larves, pagesos, Set Savis- fan contínues parades per representar el seu ball.

Al final, a la plaça de l'església, també se celebra un triomf final. No s’hi llença cava, però en el seu lloc hi ha un desplegament d’efectes especials que no té res a envejar a la festa gran. I el vol dels mocadors rubrica amb la mateixa eufòria el ball del Triomf Final que es viurà a la nit.

ELS ELEMENTS DE LA FESTA INFANTIL

Tot i que l'estructura de la fil·loxera infantil és molt diferent de la festa gran, les dues comparteixen els mateixos elements. Els de la infantil, però, no són en cap cas rèpliques a escala, sinó elements amb una personalitat pròpia. Aquesta norma té dues excepcions: els gegantons dels Set Savis, ja que es fan servir els mateixos gegants en les dues festes, i les larves, que només existeixen en la festa infantil. Pel que fa a les músiques, cada grup fa servir les mateixes peces que els seus homònims de la festa gran i les interpreten igualment l'Orquestrina de la Fil·loxera i els Tabalots.

La fil·loxera

De la fil·loxera infantil també se n'han fet dues versions. Després que el primer any es fes una cercavila amb els gegants, grups de grallers i la colla de Timbalers com a protagonistes, l'any 1993 es va estrenar una primera fil·loxera infantil, feta pels nens que van participar en un esplai d'estiu. Aquesta primera fil·loxera també es va haver de renovar amb el pas dels anys, i així el 1998 es va fer una segona versió, en fibra de vidre. Els seus constructors van ser Jep Bargalló i Yolanda Márquez. Les seves dimensions són de 3 m de llarg, 2 m d'ample i 1,70 m d'alçada, i el pes és de 63,5 kg, i porta dos punts de foc a les banyes i un a la cua. Es desplaça sobre quatre rodes, i el nombre de portadors és indeterminat, segons la canalla que vulgui o hi càpiga a dins en cada moment.

Les fil·loxeretes infantils

Són sis figures senceres d'una fil·loxera, que es porten com un capgros. Fan aproximadament mig metre de llarg i porten dos punts de foc a les banyes. Van ser construïdes per Amadeu Farré i es van incorporar a la festa l'any 2002.

Ceps

Són cinc capgrossos de fibra de vidre fets per Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca. A diferència dels ceps grans, la part del davant de la figura té forma de rostre humà, amb boca, nas i ulls, i les branques dels ceps estan molt treballades amb fibra de vidre. A les branques tenen tres punts de foc. Es van estrenar l'any 2005.

Pagesos

Els pagesos infantils no estan representats per figures, i es tracta de rotllanes de nens i nenes vestits de pagesos.

Alguns anys es van fer servir uns capgrossos de pasta de paper fets en un taller sota la direcció de la Montse Mateu, però posteriorment per raons de comoditat, i també degut al caràcter molt variable dels pagesos que cada any participen en els assaigs i, per tant, tenen el dret a participar en la festa, es va decidir prescindir d'aquestes figures.

Els set savis de grècia

Des d'un bon principi, es va tenir clar que dins de l'espectacle calia diferenciar la població pagesa majoritària al Sant Sadurní de l'època dels grans propietaris que van dirigir la lluita contra la plaga, que s'identifiquen amb una expressió popular, "els Set Savis de Grècia". No es tractava de mitificar aquests personatges, sinó posar de manifest que els pagesos i els propietaris van viure i van patir de manera molt diferent la plaga de la fil·loxera.

La decisió sobre qui havien de ser els set Savis es va fer a partir d'una referència d'un llibre publicat l'any 1909 per l'aleshores secretari municipal, Pelegrí Torelló: "Els noms dels Mir, en Marc y en Rafael, d'en Manuel Raventós, en Francisco Romeu, en Pere Rovira de la Foradada, en Modest Casanovas y el bon patrici y notable metge Antoni Escayola com á director de La Comarca poden citar-se com á capdevanters d'aquella campanya". És aquesta relació de set personatges que fa Pelegrí Torelló la que la Comissió de la Fil·loxera va adoptar com els seus Set Savis de Grècia.

Els Set Savis de Grècia es van incorporar a la Festa de Fil·loxera entre el 1993 i el 1999, un cada any. Els tres primers gegantons els van fer Mercè Gost, Mercè Beneit i Montse Mateu, que és qui es va fer càrrec de la construcció dels restants, sempre basant-se en les fotografies dels personatges reals. Tots els gegants estan fets de cartró pedra, fan 2,5 metres d'alçada i pesen entre 20 i 30 kg. La música de ball dels Set Savis és un valset obra de Joan Garrobé.

Les larves

Pel que fa a peces, les larves són l'element més distintiu de la festa infantil, ja que no hi ha equivalent a la festa gran.

Estan pensades per als més menuts, que ja volen participar en la festa però que lògicament no poden fer-ho amb cap element de foc.

Malgrat el nom de larves, són una versió lliure de la primera fase de l'insecte, ja que disposa d'ales. Pel que fa a la tipologia del bestiari festiu, correspondria als cavallets, ja que el portador es posa al mig, i aguanta la figura amb unes cintes que li pengen de les espatlles. Són vuit figures de fibra de vidre fetes per Ramon Aumedes, del Taller Sarandaca, i es va estrenar l'any 2008.

Ballen una música composta per Anna Roig, que també és l'autora de la coreografia.

 • patrocinadors

  Logo montserrat fondo vermell Finques pardas Transports plazas 2
 • patrocinadors

  Banner recaredo Infersa 2 Logo llopart cava des de 1887  web copia
 • patrocinadors

  Estem per tu Kids and us Banjara
 • patrocinadors

  Sitec
 • Col·laboradors i associats

  Tripijocs Logo lecegui Mon del cava Piccarolo Anunci filo Cal miquelo
 • Col·laboradors i associats

  Vilomara associats Gr fiques mateu 2 Cristina viladoms 2 Sky Arseni Rubio julve
 • Col·laboradors i associats

  Mirambell Img 20180920 wa0011 Captura de pantalla 2016 06 01 a les 19.55.26 Logo im 10 Captura de pantalla 2016 06 02 a les 22.40.11 Desatascosmontane
 • Col·laboradors i associats

  La foto Tintoreria femnet Sattva Flx anunci 50  ssaps nome%cc%81s web L expres La perla
 • Col·laboradors i associats

  Captura de pantalla 2013 08 26 a las 09.56.20 Simon coll Gravotecnic Logotip 2 dolors munne ptica sant sadurn Agusti torello
 • Col·laboradors i associats

  Atroca Calferuok Carafi4ok Web en construcio Logo Taps de suro
 • Col·laboradors i associats

  Farmacia anna ferrer Logo Captura de pantalla 2016 06 01 a les 19.44.30 Monicamateo V%c3%admets 41353 106637402727749 5988783 n
 • Col·laboradors i associats

  Decavi 2 Captura de pantalla 2016 06 02 a les 22.34.27 Flx anunci 50  pintures janer nome%cc%81s web
El nostre butlletí

Vols mantenir el contacte amb nosaltres?
Subscriu-te al nostre butlletí i t'enviarem periòdicament aquella informació que considerem important.

Propers events
El programa de la festa
Large 0001