01. L'ESCAMPADA DE FIL·LOXERETES

La Festa de la Fil·loxera té un preludi el dia 7 de setembre a la nit, just després del tradicional castell de foc de les Fires i Festes. Les protagonistes són les fil·loxeretes, que surten del costat del castell de foc per a representar l'aparició de la plaga de la fil·loxera i inicien dues cercaviles de 15 fil·loxeretes cadascuna que recorren diversos carrers per a trobar-se al centre de la vila, a la plaça de l'Era del Guineu, situada al davant mateix de can Guineu, la casa pairal d'un dels Savis de Grècia, Marc Mir. Allà també intervé la fil·loxera gran.

02. LA BAIXADA

La Festa pròpiament dita comença el dia 8 al Raval, a partir de les 10 de la nit. Tots els entremesos i participants fan una cercavila de foc, música i ball des del Raval fins la plaça de l'Església. Un cop aquí, abans de començar es llegeix un petit text en què es recorden els objectius i significat de la Festa de la Fil·loxera i les recomanacions tant per al públic com per als participants.

03. BALL DE PAGESOS ABANS DE LA PLAGA

La Festa de la Fil·loxera comença amb el primer ball de pagesos, que dansen en dues rotllanes per a representar la tranquil·litat dels habitants de Sant Sadurní abans que arribés la plaga de la fil·loxera.

04. PRIMER ATAC DE LA FIL·LOXERA

La placidesa de la vida local i de tota la plaça s'acaba de sobte quan s'apaguen els llums i tot l'espai és ocupat pel primer atac de la fil·loxera. Primer ho fa la fil·loxera gran, a continuació entren en escena les fil·loxeretes i finalment torna a entrar la fil·loxera, sempre mentre toquen els timbalers.

05. CEPS MALALTS

La conseqüència de l'atac de la fil·loxera es pot veure seguidament amb la primera aparició del ceps, que fan acte de presència per ballar, carregats amb petards de foc vermell, un color impropi dels ceps que simbolitza la malaltia de la planta. És el millor moment per a que els amants del foc, convenientment protegits, es puguin afegir a la festa i ballin al costat dels ceps.

06. PAGESOS ESVERATS

Un cop han pres consciència de la importància de la plaga, els pagesos tornen a fer la seva aparició, ara no per a celebrar res sinó per a plantejar-se què poden fer per lluitar contra la fil·loxera.

07. ELS 7 SAVIS DE GRÈCIA

El desordre i el desconcert de la població posa en marxa les forces vives locals. La primera trobada dels Set Savis de Grècia, que ballen solemnes al ritme d'un valset, acaba sense que hagin trobat de moment la manera de resoldre el problema.

08. L'ATAC FINAL DE LA FIL·LOXERA

La fil·loxera torna a demostrar la seva ferocitat i es fa amb el domini de la plaça. El so dels petards i dels timbals fan d'acompanyament musical de la bèstia. Com en la seva primera aparició, primer apareix la fil·loxera, seguida de les fil·loxeretes i de nou la fil·loxera gran.

09. LA SOLUCIÓ DELS 7 SAVIS DE GRÈCIA

En la seva segona aparició, els Set Savis de Grècia troben la solució contra la fil·loxera: replantar les vinyes amb peus de cep americans, que són immunes a la plaga.

10. ELS CEPS DE PEU AMERICÀ

Un cop vençuda la plaga, tornen a aparèixer els ceps, però ara carregats amb foc verd. Són els ceps de peu americà, immunes a la fil·loxera, que tornen a portar vida a la població tot seguint el ritme d'una de les peces més alegres del repertori de la Festa.

11. EL TRIOMF FINAL

Per a celebrar la victòria sobre la plaga, la festa s'acaba amb una ruixada general de cava, mentre la música convida a tots els participants i al públic assistent a ballar al mig de la plaça per a celebrar la culminació d'una nova edició de la Festa de la Fil·loxera.

12. ELS ELEMENTS

La fil·loxera

És l'element central de la Festa i, com a tal, l'animal fantàstic representatiu de Sant Sadurní d'Anoia. Es tracta d'una reproducció gegant de l'insecte en la seva fase alada. La primera fil·loxera va ser construïda pel col·lectiu El Taller i es va estrenar per les Fires i Festes del 1981. Era una figura feta amb una estructura de ferro ecoberta de malla de galliner i acabada amb pasta de paper. La part de la cua era de roba sobre un esquelet metàl·lic. El primer any l'havien de portar a pes tres persones situades l'interior, però posteriorment s'hi van posar potes proveïdes de rodes.

El 1990 va ser substituïda per l'actual, més fidel a la forma real de l'insecte. Construïda per Amadeu Ferré amb fibra de vidre, fa 7 metres de llargada, 5 m d'ample amb les 4 ales esteses, 2,5 d'alt i pesa 305 kg. Treu foc per la boca, les antenes, les ales i la cua. La porten tres persones des de l'interior i, malgrat el seu volum, té una gran mobilitat. Fa les seves aparicions acompanyada pel ritme de tambors i timbals.

Els Pagesos

El grup de pagesos representen el gruix de la població de Sant Sadurní d'Anoia que va patir i posteriorment combatre amb el seu esforç personal la plaga de la fil·loxera. A diferència dels gegantons dels Set Savis de Grècia, que representen persones concretes, les fesomies dels pagesos s'han fet a partir de rostres anònims de fotografies antigues en què es veuen pagesos i pageses de Sant Sadurní dels anys de la fil·loxera, perquè el ball de Pagesos té com a objectiu representar el conjunt de la població.

Els primers anys, aquest ball l'interpretaven persones amb indumentàries pròpies de la pagesia tradicional –pantaló de vellut o faldilles florejades, camisa blanca, espardenyes, barret de palla, a més d'una sulfatadora o un cistell...–. L'any 2001 es va remodelar aquest element amb la construcció d'uns capgrossos de cartró pedra a càrrec de Montse Mateu, amb vestits dissenyats per Cristina Güell i elaborats per un equip de col·laboradores de la Festa. Són 12 figures, cada una de les quals pesa entre 5 i 6 kg. Formats en rotllana, els pagesos ballen una peça composta per a gralla per Jaume Esteva l'any 1982, tot i que amb els arranjaments de l'Orquestrina també la melodia es va enriquir amb altres instruments.

Les Fil·loxeretes

Les 30 fil·loxeretes, una per cada dia del mes de setembre, mes de la verema, són una versió lliure de l'insecte i es van construir amb fibra de vidre l'any 1987. Van ser construïdes per Dolors Sans. Fan 1 m d'alçada i pesen 8 kg, les porta una sola persona i treuen foc per les antenes. Com la fil·loxera, també ballen al ritme dels timbals.

Els Ceps

El ceps són presents a la festa des de la primera edició, l'any 1982. Inicialment El Taller va fer set capgrossos de fabricació casolana, amb pasta de paper, que ja portaven incorporades les tres branques de ferro que el dia de la festa es guarneixen amb redoltes tendres de cep i els petards. Des del 1989 el grup dels ceps està format per 14 capgrossos de fibra de vidre (de 6 kg de pes), obra de Dolors Sans. El capgròs representa la part superior de la soca de la planta, d'on surten les branques que donen el fruit. Els portadors d'aquests capgrossos porten un vestit de tons terrosos estampat amb pàmpols. Cada cep balla guiat per un acompanyant, que els fa de guia mentre evolucionen per la plaça, ja que els primers ceps no tenien gens de visibilitat. Quan es van fer els ceps de fibra de vidre es van fer amb unes petites obertures als ulls encara insuficients per ballar sols entre la gentada, però de tota manera la figura de l'acompanyant ja s'havia convertit en un element més de la festa, i per això es manté tot i els retocs que es van fer al 2009, que van ampliar molt la visibilitat dels ceps.

Els ceps ballen al compàs de la música de banda composta per Antoni Torelló i Casanovas i que interpreta l'Orquestrina de la Fil·loxera. El ball dels ceps al voltant de la plaça, juntament amb la intervenció de les fil·loxeretes, és el moment més indicat de la festa per a que el públic s'incorpori de manera espontània a participar dins de l'espectacle.

Els Set Savis de Grècia

Des d'un bon principi, es va tenir clar que dins de l'espectacle calia diferenciar la població pagesa majoritària al Sant Sadurní de l'època dels grans propietaris que van dirigir la lluita contra la plaga, que s'identifiquen amb una expressió popular, "els Set Savis de Grècia". No es tractava de mitificar aquests personatges, sinó posar de manifest que els pagesos i els propietaris van viure i van patir de manera molt diferent la plaga de la fil·loxera.

La decisió sobre qui havien de ser els set Savis es va fer a partir d'una referència d'un llibre publicat l'any 1909 per l'aleshores secretari municipal, Pelegrí Torelló "Els noms dels Mir, en Marc y en Rafael, d'en Manuel Raventós, en Francisco Romeu, en Pere Rovira de la Foradada, en Modest Casanovas y el bon patrici y notable metge Antoni Escayola com á director de La Comarca poden citar-se com á capdevanters d'aquella campanya". És aquesta relació de set personatges que fa Pelegrí Torelló la que la Comissió de la Fil·loxera va adoptar com els seus Set Savis de Grècia.

Els Set Savis de Grècia es van incorporar a la Festa de Fil·loxera entre el 1993 i el 1999, un cada any. Els tres primers gegantons els van fer Mercè Gost, Mercè Beneit i Montse Mateu, que és qui es va fer càrrec de la construcció dels restants, sempre basant-se en les fotografies dels personatges reals. Tots els gegants estan fets de cartró pedra, fan 2,5 metres d'alçada i pesen entre 20 i 30 kg. La música de ball dels Set Savis és un valset obra de Joan Garrobé.

 • patrocinadors

  Logo montserrat fondo vermell Finques pardas Transports plazas 2
 • patrocinadors

  Banner recaredo Infersa 2 Logo llopart cava des de 1887  web copia
 • patrocinadors

  Estem per tu Kids and us Banjara
 • patrocinadors

  Sitec
 • Col·laboradors i associats

  Tripijocs Logo lecegui Mon del cava Piccarolo Anunci filo Cal miquelo
 • Col·laboradors i associats

  Vilomara associats Gr fiques mateu 2 Cristina viladoms 2 Sky Arseni Rubio julve
 • Col·laboradors i associats

  Mirambell Img 20180920 wa0011 Captura de pantalla 2016 06 01 a les 19.55.26 Logo im 10 Captura de pantalla 2016 06 02 a les 22.40.11 Desatascosmontane
 • Col·laboradors i associats

  La foto Tintoreria femnet Sattva Flx anunci 50  ssaps nome%cc%81s web L expres La perla
 • Col·laboradors i associats

  Captura de pantalla 2013 08 26 a las 09.56.20 Simon coll Gravotecnic Logotip 2 dolors munne ptica sant sadurn Agusti torello
 • Col·laboradors i associats

  Atroca Calferuok Carafi4ok Web en construcio Logo Taps de suro
 • Col·laboradors i associats

  Farmacia anna ferrer Logo Captura de pantalla 2016 06 01 a les 19.44.30 Monicamateo V%c3%admets 41353 106637402727749 5988783 n
 • Col·laboradors i associats

  Decavi 2 Captura de pantalla 2016 06 02 a les 22.34.27 Flx anunci 50  pintures janer nome%cc%81s web
El nostre butlletí

Vols mantenir el contacte amb nosaltres?
Subscriu-te al nostre butlletí i t'enviarem periòdicament aquella informació que considerem important.

Propers events
El programa de la festa
Large 0001